Hem » Nyheter » Fortsatt möjlighet till korttidsstöd
Publicerat 17 december 2020 i kategorin Artiklar
Fortsatt möjlighet till korttidsstöd
Under 2020 har många företag tagit del av möjligheten till stöd för korttidsarbete. Regeringen har nu meddelat att stödet kommer att förlängas under första halvåret 2021.
Närmare 90 000 ansökningar har Tillväxverket mottagit sedan möjligheten att ansöka om korttidsarbete infördes i våras. Regelverk, handläggningstider och hantering av korttidsarbetet har påverkat förutsättningarna för företagen att kunna tillgodogöra sig stöden, och en del företag har även blivit återbetalningsskyldiga. Inför förlängningen av stödmöjligheten införs nya lagförslag som nu är på remiss. Den nya tillfälliga lagen förväntas träda i kraft den 15 februari 2021 och det är först när Tillväxtverket har fått de nya villkoren som företagen kan ansöka om stöd. Det innebär att eventuella utbetalningar till företagen för inledningen av 2021 kommer att dröja. Ingen ansökan kan göras innan dess, och om företaget ändå väljer att skicka in en ny ansökan kan handläggningstiden bli ytterligare förlängd.
Alla som har haft stöd under 2020 kommer att kunna ansöka om nytt stöd, även de företag som sökt stödet men sedan inte använt det. Flera företag kommer att kunna omfattas eftersom den karens på 24 månader efter stödperiodens slut som regleras i nuvarande lag föreslås slopas under perioden 1 december 2020 till 30 juni 2021. Det maximala antalet stödmånader bestäms av när företaget har sökt stöd tidigare och när förlängning av stöd söks.
Exempel: Ett företag har sökt stöd i mars 2020 och den nionde stödmånad var november 2020. Det företaget kommer med detta lagförslag kunna få ytterligare sju månader, det vill säga december 2020 till och med juni 2021. Om företaget söker stöd för första gången från februari 2021, kommer stödet kunna utgå för fem månader, eftersom den tillfälliga förlängningen pågår som längst till den 30 juni 2021.
Förutsättningarna för det förlängda stödet som föreslås är liknande de som har gällt under 2020. Nivåerna kvarstår (20,60,80 %) likväl lönetaket på 44 000 kronor men med lägre stöd från staten. En skillnad är att utbetalningen av stödet sker månadsvis och krav på fler kontroller. De kontroller som föreslås är krav på att lämna underlag som styrker att de har allvarliga ekonomiska svårigheter orsakade av omständigheter utanför deras egen kontroll, så som pandemin och lämna kopior på avtal eller kollektivavtal för de medarbetare som ingår i korttidsarbetet.
Lagförslaget innefattar även viktiga tydliggöranden. Framförallt gällande villkoren för rätten till stöd och företagens värdeöverföringar. Företagaren har inte rätt till stöd om det under perioden, två månader före stödperioden eller sex månader efter stödperioden beslutas om eller verkställer vinstutdelning, gottgörelse, förvärv av egna aktier eller minskning av aktiekapitalet eller reservfonden för återbetalning till aktieägarna eller medlemmarna. Däremot kan arbetsgivaren lämna koncernbidrag under stödperioden.
Publicerat 21 mars 2023
Höjd ränta på skattekontot
Från och med den 1 februari 2023 höjs både kostnadsräntan och intäktsräntan på skattekontot. Den höjda räntan påverkar bland annat företag som har tillfälligt anstånd med betalning av skatter och avgifter, men även de som har en kvarskatt som överstiger 30 000 kr som avser beskattningsåret 2022.Hur bestäms räntan? Räntan på skattekontot räknas dag för dag på det …
Läs mer
Publicerat 21 mars 2023
31 mars sista datum för tillfälligt sänkt arbetsgivaravgift
Arbetsgivaravgifterna för ungdomar har varierat de senaste åren. Vad gäller under 2023?Arbetsgivaravgifter för 2023 Dagens arbetsgivaravgift är i de flesta fall 31,42 procent av ersättning för arbete. Den nivån har gällt sedan 2009. Inom vissa ålderskategorier kan dock lägre procentsatser gälla och det finns även nedsättningsregler. För de allra äldsta personerna betalar en …
Läs mer
Publicerat 21 mars 2023
Var är tjänstestället?
Det är arbetsgivaren som ansvarar för att göra en bedömning av var tjänstestället är. En anställd kan bara ha ett tjänsteställe hos en och samma arbetsgivare. Att få detta rätt blir viktigt till årets första AGI-rapportering.Huvudregeln är att tjänstestället är där den anställda utför huvuddelen av sitt arbete. Sedan finns några undantag till huvudregeln: …
Läs mer
Publicerat 21 mars 2023
Deklarationstider för privatpersoner
Snart skickar Skatteverket ut deklarationerna till privatpersoner och deklarationsperioden är i gång. Inför årets inkomstdeklaration finns några nyheter. Det är dags att fräscha upp kunskaperna om viktiga datum och vad som gäller inför deklarationen. Utskick av inkomstdeklaration 1 Mellan den 6 och 10 mars skickas deklarationerna ut till den digitala brevlådan. För att man ska få …
Läs mer
Publicerat 21 mars 2023
Forskningsavdragen ökar
Statistikmyndigheten SCB publicerade nyligen en rapport om att företagens avdrag för forskning och utveckling fortsätter att öka. I den här artikeln tar vi upp Statistikmyndigheten SCB:s rapport och även de skatterättsliga reglerna för forskningsavdraget. Regeringen har även föreslagit förstärkta regler på området.Avdragen för forskning och utveckling har fördubblats Sedan …
Läs mer
Publicerat 21 mars 2023
Höjd åldersgräns för tjänstepension
Från och med 1 januari 2023 gäller nya pensionsåldrar. Gränsen för när endast ålderspensionsavgift ska betalas höjs från årsskiftet, från det år personen fyller 66 år till det år personen fyller 67 år. Åldersgränsen för tjänstepension enligt ITP1 blir 66 år. En ny kolumn införs samtidigt i skattetabellen.ITP är framförhandlad av PTK (anställda tjänstemäns …
Läs mer
Publicerat 21 mars 2023
Utökade möjligheter till tillfälligt anstånd med skattebetalning
Riksdagen har nu beslutat om att förlänga och utöka möjligheterna till tillfälligt anstånd med skattebetalningar avseende avdragen skatt, arbetsgivaravgifter och mervärdesskatt. Möjligheten till tillfälligt anstånd infördes i samband med coronapandemin och skulle underlätta för företag som hade drabbats av likviditetsproblem på grund av följderna av pandemin. Dessa regler …
Läs mer
Publicerat 21 mars 2023
Deklarationstid för företag och föreningar
Snart drar inlämningen i gång för inkomstdeklarationerna. En nyhet för i år för företag och föreningar är att inlämningstidpunkten blir densamma oavsett om man lämnar inkomstdeklarationen på papper eller digitalt. Samma tidpunkt för inlämning på papper som digitalt Nu kommer bara en inlämningstidpunkt gälla för företag och föreningar oavsett om man lämnar …
Läs mer
Publicerat 21 mars 2023
Var rädd om din F-skatt!
Man får alltid höra att företagen ska vara rädd om sin F-skatt. Men varför då? I den här artikeln beskrivs vilka konsekvenser det får för företaget om det blir av med sin F-skatt och framför allt vad det innebär för kunderna. När behöver företaget F-skatt? Ett företag som har F-skatt betalar själv sin preliminärskatt och sociala avgifter. Det innebär att köparen av …
Läs mer
Publicerat 21 mars 2023
Ny momssats igen..
Nu är det dags att ändra momssatsen igen på reparationer av cyklar, skor, lädervaror, kläder och hushållslinne. Du kanske tänker att det var väl nyligen som det skedde. Absolut, så är det.Vi börjar med det som gäller från och med den 1 april 2023, då höjs momssatsen för reparationer av cyklar, skor, lädervaror, kläder och hushållslinne till 12 procent (tidigare 6 procent). …
Läs mer
Gå till startsidan